Média


Kedves Tunyó Örökség zenekar kedvelők!

Többen érdeklődtetek a zenekari fronton történt változás felől. Tavaly december 16-án (a pandémia

miatt kissé megkésve, de még időben) emlékeztünk meg Tunyogi Péter 75. születésnapjáról,

méghozzá szülővárosában, Békéscsabán, a Csabagyöngye Művelődési Központban. A koncertről

láthattatok és láthattok videókat a zenekar YouTube csatornáján, hivatalos weboldalunkon, de sokan

megosztották, megosztottátok a Facebookon is. A három sztárvendéges megabuli nem csupán annak

frenetikus, teltházas sikere okán marad emlékezetes számunkra, de amiatt is, hogy énekesünk,

barátunk, Fehér Zoltán Frégó ezzel a koncerttel búcsúzott el a Tunyó Öröksége zenekartól. Méltó

módon.

Mielőtt bárki is összeveszésre, balhékra gondolna, meg kell nyugtatnom: semmi ilyesmi nem történt,

a legnagyobb barátságban, szeretetben váltunk el. Tudom, többen elhúzzák a szájukat erre a

mondatra, hiszen tagcsere esetén általában az érintettek ezzel "etetik" a rajongókat, a zenekari

közönséget, és ők joggal unják azt a szabványszöveget.

Csakhogy ez nem húzható rá a Tunyó Öröksége zenekarra, amely a barátság, a zene, azon belül

Tunyogi Péter személye, zenei öröksége iránti tisztelet jegyében alakult és működik. Frégó továbbra

is jó, sőt, nagyon jóbarát maradt. "Mindössze" annyi történt, hogy nem tudja tovább egyeztetni

megnövekedett orvosi feladatait, családi életét a zenéléssel járó kötelezettségekkel. A zenekar iránti

tiszteletből, lojalitásból hozta meg végül a nehéz döntést, hogy abbahagyja az aktív muzsikálást.

Barátságának bizonyítéka, hogy továbbra sem szakadunk el végleg egymástól, alkalmanként fellép a

csapattal vendégként, sőt, ha úgy alakul, örömmel kisegít bennünket.

Új énekesünk Ézsiás Péter, Frégóhoz hasonlóan rendelkezik azokkal az adottságokkal, amelyek

méltók Tunyogi Péter szellemi örökségéhez, dalainak interpretációjához. Ezt az utóbbi idők intenzív

próbái igazolták. Kérlek Benneteket, fogadjátok őt olyan szeretettel, ahogyan ő viszonyul Tunyó

emlékéhez, és a zenekarhoz!

Találkozunk tehát március 11-én a Csili Alsóállomás klubban 20 órakor, ahol Ézsiás Péter

tolmácsolásában szólalnak majd meg a P. Mobil-, illetve a TRB idők legismertebb, legszeretettebb

nótái Tunyó repertoárjából. Mindenkit sok szertettel várunk; az énekes változott ugyan, ám "A dal

ugyanaz maradt"!

Hegedűs István

a Tunyó Öröksége zkr. menedzsere


CSIGA SÁNDOR

1955-2022 

Hatvanhét évesen elhunyt Csiga Sándor a magyar rockzene ismert alakja, a Pandora's Box zenekar szövegírója. Az egyetemes zenetörténelem három nagy halottja - Máté Péter, Bencsik Sándor és Cserháti István - szerzőtársa is volt. Szenvedélye a repülés, sárkány- és vitorlázórepülőként pedig több, súlyos baleset is túlélt, az utóbbi időben egy parlamenti lap munkatársaként dolgozott.

Oly hihetetlen. Alig egy hónapja, hogy összefutottunk Zselenc Zsöci barátunk könyvbemutatóján. Hogyléte iránt érdeklődtem, amire optimista választ kaptam: nem adom, fel, küzdök.

Mert Sanyi küzdő típus volt. Küzdött a szüleivel gyerekként, a ráerőltetett hegedűórák, valamint ezzel párhuzamosan a vasárnapi ebédhez általa szolgáltatott Dankó Pista-nóták ellen. Majd kamaszgyerekként, amikor zene-, valamint repülés közelbe került, amelyet a szigorú szülők annak ellenére sem támogattak, hogy mindketten pilóták voltak. De mégis véghezvitte akaratát. Ahogy mesélte, szinte járni is a Dunakeszi repülőtér selymes füvén tanult meg, első fotója egy vitorlázó gép mellett készült. A repülés iránti vágyát, szenvedélyét még a szinte évi rendszerességgel bekövetkező, olykor súlyos sárkányrepülő balesetek sem tudták csillapítani.

Az ötvenes években született generáció nehezen maradhatott ki a magyar zenei élet nyüzsgéséből. Ilyen, vagy olyan szinten mindenkit elért a beat, később a rock, ami nekünk, akkori tinédzsereknek "ügy" volt. A többségnek fogyasztói, vagy felhasználói, a szerencséseknek, tehetségeseknek előállítói szinten. Sanyi ez utóbbiak csapatát erősítette. Felcseperedett kamaszként gubbasztott a földön egyik kedvence, később barátja, Bencsik Sándor gitáros Lecke utcai lakásának szobájában és figyelte a mester ujjainak száguldozását a húrokon. Persze maga is próbálkozott a zenével; a Sikátor együttesben, anyagi okokból, az áhított billentyűk helyett csupán a hat húr jutott. De ennek is örült. Ám az igazi megmérettetés - noha a komponálással is próbálkozott - mégis csak a dalszövegírás lett. Kísérletezett a Dinamittal, szöveget írt Máté Péternek, az igazi nagy durranás azonban mégis csak a Pandoras' Boxnak írt verseivel következett be. Ő vetette papírra a Bolond, a Hölgyválasz, a Szupergép, a Levél, az Éjféli szekér, az Egérszerenád, vagy éppen az azóta legendává, rockhimnusszá érett A zöld, a bíbor és a fekete költői szövegét. 

Amely elsőre nem nyerte el a P. Box- tagok tetszését, aztán Radics Béla halála ezt a dilemmát is feloldotta. Amint a szöveg elkészült, a próbateremből egyenesen a Megyeri úti temetőbe vették az irányt, épphogy le nem késve a gitárkirály végső búcsúztatójáról. Hasonló kanosszát járt be egy másik emblematikus rock sláger, az Európa is, amelyet Sanyi eredeti dalszövegével még Kék farmer címmel énekelt Varga Miklós.

A Zöld, a bíbor és fekete sikertörténete nem állt meg a P. Box kis-, illetve nagylemezénél. A P. Mobil egy évtizeddel később oly módon tűzte műsorára, hogy Bencsik halálára emlékezve a szövegíró kiegészítette egy versszakkal, amelyet aztán a négy "rock tenor" Varga Miklós, Vikidál Gyula, Deák Bill Gyula valamint Tunyogi Péter éneke tett halhatatlanná. Utóbbi énekes emlékére készült egy hasonló megrázó szövegű, csak éppen még kevéssé ismert rock himnusz a Zuhanás az ég felé, amelyet a Tunyó emlékét ápoló zenekar tart műsorán.

Csiga Sanyi élete összeforrt a rockzenével. Vékony, jellegzetes alakja időről-időre felbukkant a rock klubokban, ahol tiszteletére egészen biztos, hogy felcsendült A Zöld a bíbor és a fekete, és mindenki örömmel invitálta egy-egy közös fotóra. Élete a Pandora' s Boxról szólt, hiszen az ő ötletei öltöttek testet a P. Mobillal való szakítás után alakuló új zenekar színpadképének, jelképeinek kialakításában. A kétezres években saját formációt is létrehozott: a Black Box elnevezés utalás a repülőgép fekete dobozára, és persze az örök kedvenc formációjára is.

Sanyi sohasem adta fel. Legutóbb szerzői albumára készült, amely összefoglalta, csokorba gyűjtötte volna szövegírói pályafutását. Mutogatta a dalokat, olyanokat is, amelyek talán el sem jutottak a közönséghez. Az olyan utolsó mohikánok egyike, aki élt-halt a rockzenéért, aki a "szakmából" mindenkit ismert és mindenki ismerte. Sőt szerette. Szerették, mert tudott kompromisszumot kötni, konfliktust kerülni.

2022. április 9-én jelent meg a hír, amelyet párja, Ilona osztott meg: "Elment a kedves, a társam, barátom, szerelmem. Már szabadon szárnyal. Csiga Sándor nincs velünk többé."

Ezúttal érte szól a dal: "...a csónak partot ért / Hideg csendben, fekete minden, legyen az álmod, / Legyen az álmod szép".

Csiga Sándor hatvanhét évet élt. A Zöld a bíbor és a feketéből, csak a fekete maradt.

Hegedűs István


Zenés nekrológ és egy feldolgozás dal Tunyogi Péter emlékére - Digitális kislemez premier (2020 06 22)

Kései utazás Tunyóval a 76-ra 

Ott álltál az úton, a lefelé vezető lépcsősor tetején és nem tudtad hová, merre menjél. Kellett, hogy történjen valami, de ami történt, az a mai napig feldolgozhatatlan. Zuhantál az ég felé. Nem tudtuk, mert gondosan rejtegetted a titkot, talán még a családod előtt is, hogy rajtad a szédület újból. Mint utolsó éveidben annyiszor. No, nem a sokáig élő rock and rolltól. Már nem.Ott álltál a lefelé vezető lépcsősor tetején, amely akár a Led Zeppelin dalában, a mennyekbe vitt. A dal ugyanaz maradt – a mélybe hullt, az Égbe szállt. A tegnap, a tegnapelőtt, a hónapok az évek itt hagytak, de te kemény voltál, szamurájként harcoltál, ha kellett szemben a széllel – és szerettél. Nemcsak a zenét, a közönséget, a rajongókat, de a családot is. Örökké szerettél, aztán már csak öregesen, mert úgy esett jól. És mi jól tudtuk: ha újra kezdhetnéd, egészen biztos, hogy újra kezdenéd. Mert nem tudsz mást, csak ezt a zenét. Azt a bűvös, bűnös rock and rollt, ami megragadott és soha többé nem eresztett a karmai közül. És közben semmit sem változtál, maradtál az, aki voltál, akit annyira szerettünk. A "kis" Tunyó. Aki soha nem adta el magát, különösen a lelkét nem. Mert az egyedül az övé volt. Csak az arra érdemes kaphatta meg –, de azt ingyen.Akkor még azt gondoltad, hogy téged soha nem érhet baj. Óh, bárcsak tudtunk volna vigyázni rád! Hívtuk a doktort, de nem járt arra. Szigorú, szomorú, szakadt napokat éltél át, lestük a híreket és reménykedtünk. De te felültél a vonatra, amely a pokolba tartott, és amely soha nem ért oda veled. Ahhoz te túlságosan jó srác voltál.Ott álltál az úton, majd tovább mentél. Oda, ahol mindig van bor, és csinosak a nők. És ahol a régi zene még mindig szólt. Most már csak a tudatod legmélyén, lázas álmaidban, amit csak te egyedül hallasz. Kerestünk a végtelen utakon, de már nem találtunk; ott semmi sem várt. Hiába hívtunk, már üzenet sem volt, csak a sípszó. Csak az a könyörtelen, valóságra ébresztő, vízszintes vonal a monitoron – meg a hosszú és reménytelen sípszó. Azóta tudjuk, melyik a két legnehezebb szó: igen, az első és az utolsó. Sírt az asszony, sírtak a lányok és sírtak a barátaid. A közönséged. Az utolsó rock and roll végső akkordjai elhalkultak, az utolsó cigaretta hamvai szétporladtak a semmiben. Hiába kértünk, könyörögtünk, még ne búcsúzz el, mert van még dolgod itt a Földön, de hiába: a csónak partot ért. Kikötöttél. Körbevett a hideg csend, és a sűrű fekete homály.Ott álltál az úton, láttad a démont, láttad az Istent, aki azt mondta: itthon vagy testvér! Új hazára leltél, tested befogadta a föld. De a lelked, az éneked messzire szállt, fel, egészen a magas égig. Csillag voltál és csillag lettél, de nem fény nélkül. Ezüstös, fénylő csillag a rock and roll sötét mennyboltján. A színpadok üresek nélküled, de a lemezek őrzik, életre keltik hangodat. Amely nem csupán a fekete barázdákba, a CD ezüstös korongjába, de a lelkünkbe is mindörökre beleégett.Velünk leszel mindig Tunyó! (Találkozunk valahol valamikor…)

Hegedűs István


Hogy mi jár a, fejemben...Több hónapi próba, felkészülés, tanulás, szervezés, stressz...De megérte sikerült egy, felejthetetlen koncertet megemlékezést tető alá hozni.Köszönet mindenkinek köszönöm ahogy a részese lehettem ennek a fantasztikus bulinak. Tunyó 75. Köszönjük a Békéscsabai Csaba gyöngye kulturális központnak a színvonalas rendezést. Köszönjük a vendégzenészeknek Varga Miklós Kalapács József Rudán Joe Köszönet a közönségnek nélkületek semmit nem ért volna ez az egész. Zoltán Fehér Balázs Patrik És Dió Kovács Bence Armand Richárd Szpuszenik Gál Gábor vokalista lányok: Lackfi Dorottya Kovács Barbara Hepi Rock Gabi Gaál Andrea Steindl Nyári Erika Balázs Feher Zoltán sok sikert neked a, továbbiakban köszönöm hogy megélhettem veled az utóbbi 5 évet.

Tunyó öröksége zenekar 

2022 december


KAPTUK...


Legenda Sörfőzde Budapest, 2021.11.26. Hegedűs István és Csiga Sándor felidézték emlékeiket a 13 éve elhunyt Tunyogi Péterről. A Tunyó Emlékzenekar koncertjén vendég volt: RockMilady gitáros-énekes Győrből, MrBasary a Kormorán egykori, ma Attila Fiai Társulat, a HitRock és a Telegram énekese, Kiss Zoltán az Iron Maidnem, a Korál Tribute Band és a Csillag Endre Rock Band énekese, valamint Vörös István.


Szubjektív visszaemlékezés Tunyogi Péter halálának tizenharmadik évfordulójára 

(1947. március 13. - 2008. november 9.)


P. Mobil – Újra kiadták az első három albumot

A vasárnapi jubileumi előtt jó hír a banda rajongóinak, hogy a GrundRecords gondozásában dupla digipak CD-s kivitelben május 2-án újra megjelenik a zenekar első három, a 80-as évek első felében kiadott nagylemeze. Április 30-án, a P.Mobil 50 éves fennállásának alkalmából rendezett koncerten, a Papp László Budapest Sportarénában lesz kapható először a zenekar három kultikus albuma, a 'Mobilizmo', a 'Heavy Medal' és a 'Honfoglalás'.A lemezek technikai korszerűsítését végezte, mindhárom anyag külön bónuszkorongot kap extra tartalommal. A 'Mobilizmo' bónusza egy 1981-ben, a Magyar Rádió által a Kertészeti Egyetem Klubjában rögzített koncert közel 45 perces részlete, a 'Heavy Medal' szintén egy nagyobb lélegzetvételű KEK-koncertrészletet kapott 1982-ből, míg a 'Honfoglalás' bónuszszekcióját a 3 Hungaroton-kislemez 6 dala nyitja, ezután következik 4, eddig hivatalosan meg nem jelent rádiófelvétel, valamint a teljes 'Honfoglalás' szvit 1984-es stúdiófelvétele zárja az extrákat, végig Tunyogi Péter énekével.

Hard Rock Magazin - 2023.04.26Tunyó Emlékzenekar- Beszélgetés Barabás Beával A Rock Rádióban


Az esztergomi Tunyó Emlékzenekar története Tunyogi Péter halálának hetedik évfordulójára rendezett emlékesttel indult. A kedvező fogadtatás, majd az egyre szaporodó országos meghívások arra ösztönözték a zenészeket, hogy a kísérőcsapatból önálló formációt hívjanak életre. Nem titkolt céljuk a felejthetetlen Tunyó emlékének ápolása, különböző korszakainak megidézése, ikonikus dalainak zenei alázattal teli, az eredeti megszólaláshoz hű előadása. Emellett saját szerzeménnyel is megajándékozták a közönséget, amelyet - több más felvétellel együtt - Bizse Ferenc Hangadó című műsorában mutatnak be a zenekar tagjai.

Meghallgatom!© 2022 Minden jog fenttartva: Tunyó Öröksége Zenekar, szerkesztő-webmester: Bundy
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el