Tunyogi Péter

1947-2008


Tunyogi Péter (Békéscsaba, 1947. március 13. - Budapest, 2008. november 9.) a P. Mobil egykori énekese és a Tunyogi Rock Band frontembere.

Tunyogi Péter a győri Anonymus együttesben kezdte zenei pályafutását 1963-ban. Ezt követően a zalaegerszegi Cyklondobosa, később gitárosa volt, majd Budapesten a Spirál és a Beton együttesben énekelt. Vikidál Gyula kiválása után 1979-ben a P. Mobil énekeseként lett igazán közismert előadó. A zenekar szinte összes nagylemezét az ő hangja fémjelzi. Két évig együtt dolgozott a legendás gitárossal, Bencsik Sándorral és Cserháti István orgonistával is. A P. Mobil 1985-ben leállt, a zenekar nélkül maradt énekes külföldre ment vendéglátózni. 1991-ben újra feltűnt a magyar zenei életben és megalakította a Tunyogi Bandet, amelynek koncertjein főként P. Mobil-dalok hangzottak el. A P. Mobil 1994-ben visszatért, de a Tunyogi Band párhuzamosan tovább működött. Ez Schuster Lóránt rosszallását váltotta ki, ezért Tunyoginak 1997-ben el kellett hagynia a P. Mobilt. Később azonban többször is vendégszerepelt, utoljára 2007-ben a Tunyogi Évek turnén, amely azonban éppen az ő rosszulléte miatt két koncert után véget ért.

1997-től a Tunyogi Band neve Tunyogi Rock Band (TRB) lett, és saját dalokat is elkezdtek írni, bár a P. Mobil-slágerek is műsoron maradtak. Olyan sikeres dalok és lemezek születtek, mint A tegnap itt hagyott, a Szárnyakon szédülő, a Boszorkányrepülés vagy az Öregesen. 2008-ban Zeffer András több volt P. Mobil-taggal együtt megalapította a Mobilmánia együttest, melynek Tunyogi egyik énekese lett.

Tunyogi Pétert 2005-ben gerincdaganattal operálták. Ezután egészségügyi állapota hol jobb, hol rosszabb volt. 2008. november 1-jén egy koncert előtt összeesett, súlyos fejsérülést szenvedett, majd több napon át mesterséges kómában tartották. November 9-én hunyt el.

Három gyermeke közül két lánya, Bernadett és Orsolya szintén énekes; és van egy fia is, Péter.

ZENEKAROK: Anonymus 1963-1966, Cyklon 1966-1970, Spirál 1970-1972, Beton 1972-1978,

P. mobil 1979-1997, TRB 1997-2004, Pardon 2001-2005, Tunyogi Band 2004-2006, új Tunyogi Rock Band 2006-2008

HANGSZER: Ének, gitár

2009 márciusában Posztomusz Életműdíjjal tüntették ki.


FOTÓARCHÍVUM:

TUNYOGI BAND: Tunyogi Péter - Sándor Csaba - Balczer István - Gulyás Imre - Váradi "Totyi" - Nánási Livi

fotó: Bundy & Rocky


A Pardon együttes egy igazi baráti társaság és hobbizenekar volt. Évtizedes barátságukat mi sem jellemzi jobban, mint hogy a tagság nagy része alkotta még a 70-es évek elején azt a Ki mit tud? tehetségkutatót is megjárt Spirál zenekart, amelyben Tunyó a Beton, majd a P.Mobil előtt énekelt.
Igazi örömzene volt a Pardon, a koncertek nem a pénzről szóltak, csupán a zenélés kedvéért, a jó hangulatért játszott a zenekar. Sok évvel ezelőtt meg is jelent egy lemezük, de sajnos nem került a nagy nyilvánosság elé. Végre zenekar elhatározta, hogy újra, immár hivatalos, minden tekintetben felújítot formában megjelenteti ezt az albumot, hogy Tunyó utolsó munkáját a szélesebb rétegek is megismerhessék.
A kiadványon utolsó dalként helyet kapott az egykori Pardon magja köré verbuválódott Wasbeton zenekar felvétele, ami az eltávozott színészbarátokról szól.
Ez a lemez igazi rocktörténeti érdekesség és érték, amely méltó emléket állít a felejthetetlen Tunyogi Péternek.
Tunyogi Péter és a Pardon:
Tunyogi Péter - ének
Gáti Zoltán - gitár
Szűcs Kálmán - basszusgitár
Lippényi Gábor - billentyűk, szaxofon
Temesvári Péter - dob
Suga János - szájharmonika
Közreműködött:
Tunyogi Bernadett, Tunyogi Orsi, Deák Erzsi,
Kincs Gabi, Kincs Fruzsi - vokál
Vágó László - basszusgitár (Bocsásd meg)
1. I Feel Good
2. Ha szól a dal
3. Born To Be Wild
4. Bocsásd meg
5. Mustang Sally
6. River Deep Mountain High
7. Boldog születésnapot
8. Radar Love
9. Volt egy lány
10. Oh, Darling
11. A zöld, a bíbor és a fekete
12. Fireball
13. Good Golly Miss Molly
14. Black Night
15. Utolsó Rock and Roll
16. Wasbeton: Utolsó whisky


2018. október 20-án Békéscsabán emléknapot szerveztek Tunyogi Péter, a P.Mobil és a Tunyogi Rock Band egykori frontemberének tiszteletére. Tarsoly Krisztina színművész előadását követően Seregi Zoltán, a színház igazgatója, majd Erdős Norbert köszöntötte a megjelenteket. Tunyogi Péter lánya, Bernadett beszédében - többek között - elárulta, hogy édesapja szülei a Jókai Színház színészei voltak. Az emléktáblát Tunyogi Bernadett és a testvérei, Orsolya és Péter leplezték le. Liszi Melinda színművész énekét követően, pódiumbeszélgetéssel folytatódott az ünnepség. Jelen voltak a P.Mobil zenészei is, akik a nap zárásaként a Csabagyöngye Kulturális Központban koncerteztek.


"LEGYEN NEKI KÖNNYŰ A FÖLD"

E szörnyű esemény idején /2008. nov. 1-én / alig volt olyan tv-csatorna és hírközlő szerv, amelyik világgá röpítette a szomorú hírt, hogy a Mobilmánia zenekar énekese: Tunyogi Péter, az élő rocklegenda, a fővárosi Rocktogon Pub-beli fellépésére történt megérkezésekor a meredek lépcsőn megszédült, hanyatt esett, és tarkóját az alsó lécsőfokba beleverve, súlyosan megsérült. Életét már a gyors és szakszerű orvosi beavatkozás sem tudta megmenteni. Az énekest az intenzív osztályon ugyan mesterségesen életben /vagy inkább kómában!/ tartották még napokon keresztül, de minden gondos ápolás és orvosi felügyelet ellenére, több alkalommal is komplikációk léptek fel nála, ezért több műtétet kellett elvégezni rajta, de szervezete nem birta a megpróbáltatásokat, és a tizedik napon örökre eltávozott az élők sorából. Temetése november 25-én volt az újpesti Megyeri úti temetőben, ahol utolsó útjára -egy csodálatosan szép rock-ballada dallamainak hangjai mellett- többezer rajongója, a hazai rockvilág minden számottevő egyénisége /például Schuster Lóránt, Nagy Feró, Vikidál Gyula, Deák Bill Gyula, Horváth Charlie, Török Ádám, Szolnoki Péter, Takáts Tamás, Rudán Joe, Závodi János, Kékesi 'Bajnok' László és Zeffer András is elkísérte és mivel szerette a motorokat is, temetésén több motoros egyesület tagjai is motorosan a tiszteletüket tették. Többen hiányolták, hogy Tunyogi temetésén a szoclib média egyetlen tv-stábja sem volt jelen. Tudni vélték, hogy azért nem, mert Tunyogi -képletesen szólva!-nem igazán a saját kutyájuk kölyke volt! Becsületükre legyen mondva, azóta több sajtóorgánum is pótolta e hiányosságot, mert webportáljaikon már méltató és életútösszefoglaló összeállítások is megjelentek. Figyelembe kell venni azonban azt is, hogy családja nem akart felhajtást, hanem csendes, méltóságteljes búcsúztatást és temetést. Tunyogi halálával nagy veszteség érte nemcsak a hazai rock-életet. hanem a társadalmat is. Óriási űrt hagyott maga mögött. A magyar rocktörténelem korszakalkotó része volt. Életének közel 45 éves zenei szakaszában három generáció ifjúságának a világfájdalmát dobolta, pengette, üvöltötte ki. Minden porcikájából eleinte a beat, majd a beat-rock, a hardrock és a fúziós rock zenéjének ritmusa áradt, sugárzott ki. A Beatles-en, Rolling Stones-on, Little Richard-on nőtt fel, a Led Zeppelinnel, Back Sabbath-tal Deep Purple-vel,a Sting-gel és a Police-val folytatódott. Vérébe bele volt szívódva a beat-és rockzene minden eleme, minden kottája és minden hangzása. Énekelni nem tanult, hangját autodidaktaként képezte ki. Igazi őstehetség volt. E kis bevezetővel, méltó tiszteletadással adózva emlékének, megpróbálom ismertetni a nagy rockernek: a kis 'Tunyónak' életét és zenei életének főbb mozzanatait.


P. Mobil – Újra kiadják az első három albumot

Hard Rock Magazin - 2023. 04. 26

A vasárnapi jubileumi előtt jó hír a banda rajongóinak, hogy a GrundRecords gondozásában dupla digipak CD-s kivitelben május 2-án újra megjelenik a zenekar első három, a 80-as évek első felében kiadott nagylemeze. Április 30-án, a P.Mobil 50 éves fennállásának alkalmából rendezett koncerten, a Papp László Budapest Sportarénában lesz kapható először a zenekar három kultikus albuma, a 'Mobilizmo', a 'Heavy Medal' és a 'Honfoglalás'.A lemezek technikai korszerűsítését végezte, mindhárom anyag külön bónuszkorongot kap extra tartalommal. A 'Mobilizmo' bónusza egy 1981-ben, a Magyar Rádió által a Kertészeti Egyetem Klubjában rögzített koncert közel 45 perces részlete, a 'Heavy Medal' szintén egy nagyobb lélegzetvételű KEK-koncertrészletet kapott 1982-ből, míg a 'Honfoglalás' bónuszszekcióját a 3 Hungaroton-kislemez 6 dala nyitja, ezután következik 4, eddig hivatalosan meg nem jelent rádiófelvétel, valamint a teljes 'Honfoglalás' szvit 1984-es stúdiófelvétele zárja az extrákat, végig  Tunyogi Péter énekével.


PARDON ZENEKAR - BUDAKESZI (2007)

Tunyogi Péter - ének

Szűcs Kálmán - bass

Lippényi Gábor - billentyűk, szaxofon

Temesvári Péter - dob

Gáti - Zoltán - gitár

Kincs Fruzsina - vocal

Kincs Gabi - vocal

videó: Bundy


Tunyogi Péter Weblapja:


© 2022 Minden jog fenttartva: Tunyó Öröksége Zenekar, szerkesztő-webmester: Bundy
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el