Ézsiás Péter

ÉZSIÁS PÉTER

Bemutatkozás:

A Szerb Antal Gimnázium speciális német tagozatán érettségiztem, majd a Jászberényi Tanítóképző Főiskolán szereztem diplomát művelődésszervező szakon. A zeneiskolában először zongorázni tanultam, de igazából mindig is a gitár vonzott, már közel 30 éve játszom ezen a hangszeren. Felnőttként énekelni is tanultam.

Fiatal koromban közösségek központi figurája, színjátszó körök, színtársulatok tagja voltam, később színjátszó kört is vezettem . Akkori zenekarom - a Tandem Együttes - a 90-es évek közepére az ország egyik legnépszerűbb keresztény rock zenekara lett.

Néhány évig a XVI. kerületi Herman Ottó Általános Iskolában napközis nevelő, rajz, technika és néprajz (hon- és népismeret) szakos tanárként dolgoztam. Nagyon szerettem tanítani, és igen megviselt, amikor abba kellett hagynom.

A Magyar Hagyományőr Világszövetség keretein belül többször részese lehettem a Tavaszi Emlékhadjárat szervezésének. Ez Közép-Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye. A Szövetségben önkéntesként végzett munkám rendkívül színes volt: rendezvényszervezésen kívül gyakoroltam az újságírást és a rádiós műsorvezetést is. Írásaim az Aranytarsolyban jelentek meg.

2013-ban néhány barátommal megalapítottuk a Historica Egyesületet. Koncerteket, zenés történelmi játszóházakat szervezünk, ahol a népi játszóház hagyományait a történelmi, katonai hagyományokkal összekötve vezetjük be a gyereket a katonai hagyományőrzés és a régi kézműves mesterségek világába. (Nemezelés, kosárfonás, szövés, agyagozás, csuhé, szalmajátékokkészítése, gyékényfonás, gyöngyfűzés.) Ezzel a tevékenységgel is szeretnénk a különböző területeken élő magyarok közötti összetartozás érzését elősegíteni.

2001 óta működő zenekarommal, a Historica zenekarral ugyanezen gondolatok és értékek mentén munkálkodunk. Számtalan koncertünk volt a környező országokban élő magyarok körében is. Sokszor jártunk már Erdélyben, a Felvidéken, de megfordultunk már Kárpátalján is. Négy alkalommal turnéztunk az Egyesült Államok nyugati részén, de koncerteztem Nevada és Arizona államban is.

Eddig 7 különféle zenekarommal összesen 9 lemezem jelent meg.


© 2022 Minden jog fenttartva: Tunyó Öröksége Zenekar, szerkesztő-webmester: Bundy
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el